Trouw: ‘Suriname lijkt immuun voor zikapaniek’

Vijftig stuks, zoveel potentieel besmette bloedstalen onderzoeken de laboranten van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo iedere dag op het zikavirus. Elke Surinamer kent onderhand een familielid, buurman of collega die aan de beet van de Aedes aegypti-mug dagenlang huiduitslag en koorts heeft overgehouden. En alle 23 Nederlanders die ten prooi vielen aan het tropische virus, liepen het op tijdens een bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land.
Desondanks is van zikapaniek in Suriname geen sprake. Hoofdlaborant John Codrington, wiens team de bloed- en urinestalen van de vermoedelijke zikapatiënten controleert, klinkt zelfs verbazingwekkend gerust. “Vorig jaar was Suriname nog in de ban van chikungunya, een vergelijkbaar virus dat door dezelfde mug wordt overgebracht. Projecteren we het verloop van die epidemie op de nu heersende zikakoorts, dan verwacht ik dat wij binnen twee maanden helemaal van zika zullen zijn verlost.”

zikatrouw

Lees dit artikel op Blendle