Trouw: ‘Suriname ziet plots de zon schijnen’

Tussen de vakkenvullers die vers geïmporteerde koopwaar uitstallen in de donkere gangen van de Combé Markt in Paramaribo, zoekt Sailender Mahadewsing naar uien, knoflook, aardappelen en waspoeder. Er kan een voorzichtige glimlach vanaf. “Vooral knoflook en uien zijn de afgelopen maand flink goedkoper geworden. Laten we hopen dat de rest snel volgt. Het voorbije jaar is alles dubbel zo duur geworden, terwijl mijn salaris hetzelfde is gebleven. Ik kan elke prijsdaling goed gebruiken”, vertelt de ambtenaar.
Er heerst een vreemdsoortig optimisme in Suriname. Terwijl de economie van het Zuid-Amerikaanse land als gevolg van sterk gedaalde grondstoffenprijzen én de spilzucht van president Desi Bouterse dit jaar met 7 procent is gekrompen, is de Surinaamse dollar (srd) de laatste weken aan een onverwachte opmars bezig. Kostte een euro anderhalve maand geleden nog bijna 10 srd, vandaag is die te koop voor 7,60 srd.

zonschijnen

Lees dit artikel op Blendle