Groene: ‘Decembermoordenproces rommelt tiende jaar in’

Met stevige tred beklimt Edgar Ritfeld de trap voor het gebouw van het Hof van Justitie in Paramaribo. De voormalige legerofficier meldt zich bij het Hof voor een zoveelste zitting van de krijgsraad in het roemruchte decembermoordenproces. Ritfeld wordt ervan verdacht een van de slachtoffers van de decembermoorden – de executie in 1982 van vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse – te hebben opgehaald en naar Fort Zeelandia gebracht.

Maar Ritfeld wordt niet zomaar binnengelaten in het gerechtsgebouw. ‘Bent u journalist? Dan moet u nog even buiten blijven’, vraagt een politieagent die het pand beveiligt aan de zestiger. ‘Neen, ik ben verdachte. Ik moet voor de rechter verschijnen’, antwoordt Ritfeld. De politieman barst in lachen uit. ‘Verdachte? Neen, serieus, voor welke krant werkt u?’

decembermoordenprocesrommelt

Lees dit artikel op Blendle