Trouw: ‘De eenzame ideoloog bleef 8 december verdedigen’

Het verhaal van zijn mislukte parachutesprong, waardoor hij sinds de jaren tachtig wat mank liep, heeft hij waarschijnlijk honderden keren verteld.
“We hadden een aantal salto’s gepland tijdens onze vrije val, maar ik moest er zo nodig nóg eentje maken. Daardoor was ik al te dicht bij de grond toen ik mijn parachute opende”, klonk het dan. “Ik was bang nooit meer te kunnen lopen als ik op beide benen neerviel, dus ik besloot op een been te landen.” Het resultaat: een gebroken bekken.
Het was diezelfde koppigheid waarmee de Surinaamse onderofficier Badresein Sital, opgeleid tijdens de jaren zestig aan de Koninklijke Militaire School in Weert, in februari 1980 een revolutie in zijn geboorteland ontketende. Letterlijk.

eenzameideoloog

Lees dit artikel op Blendle