Trouw: ‘Schokkende filmrol hielp gemengde koppels Suriname’

Als jong meisje droomde ze van een toekomst als verpleegster, vertelde ze vorig jaar op de Surinaamse televisie. “Ik wilde andere mensen helpen, daar hield ik van.” Maar een telg uit de vooraanstaande Hindoestaanse familie Gangaram Panday die ook de billen wast van creoolse patiënten? Nee, dat vond haar vader ontoelaatbaar.
Het zegt veel over het gekwelde leven van Diana Gangaram Panday, vijfde uit een gezin van elf, dat getekend werd door de hoog oplopende spanningen tussen creolen en Hindoestanen in het Suriname van de jaren zestig en zeventig. Op weg naar de onafhankelijkheid van 1975 was het wantrouwen tussen de twee bevolkingsgroepen huizenhoog. Ze waren bevangen door de vrees dat ze zouden worden overheerst door de ander.

dgptrouw

Lees dit artikel op Blendle